Travel tips

We have collected all the important information you need to know when traveling to Zanzibar. You can find everything in one place here.

Oltások

Zanzibárra utazóknak hivatalosan jelenleg nincs kötelező oltás. Sárgaláz elleni oltást kérhetik abban az esteben, ha sárgalázzal fertőzött országból érkezel. Érdemes egy oltóközpontot felkeresni Magyarországon utazás előtt, hogy orvostól kapjunk hivatalos véleményt.

Magyarországi oltóközpontok listája megtalálható az alábbi linken. 

Készpénz

Készpénz: USD-t érdemes hozni, melyet a helyi TSH-ra (Tanzániai Shilling) lehet váltani. A dollárt mindenhol jól váltják általában.

2006-nál régebbi 100 dolláros bankjegyet nem fogadnak el a szigeten sehol, ne hozz magaddal!

Zanzibár nem olcsó. Tervezéskor magyar árakkal érdemes kalkulálni. 

Vízum

Érkezéskor a zanzibári reptéren vásárolható meg a vízum. Ára 50 USD. Itt a kártyás vásárlásnak örülnek, de szükség szerint készpénzt is elfogadnak.


Bankautomata

A szigeten jelenleg csak a fővárosban Stone Town-ban található bankautomata, csak itt lehet pénzt felvenni. Vannak próbálkozások, pl. Paje-n, egyéb településeken is automata elhelyezésére, de ezekkel még nem lehet tervezni, nem működnek.

Ivóvíz

Palackozott vizet érdemes inni, mindenhol könnyen hozzá lehet jutni.

Autóbérlés

Autó bérleti árak: minimum 30-50 USD / napi áron.

Robogó: minimum 15 USD /nap.

Ahhoz, hogy Zanzibáron vezethessünk ki kell váltanunk pár ezer forintnak megfelelő összegért egy helyi ideiglenes vezetői engedélyt. Ehhez kell otthonról hozni nemzetközi jogosítványt és 2 db igazolványképet. 


Telefon, internet

A szigeten gyakorlatilag csak mobilnet van. Helyi SIM kártyát olcsón be lehet szerezni és fel lehet rá tölteni internetes csomagot. Ára kb. 2.000 Ft / 2 GB egy hetes csomagban.

Szúnyogok

A szigeten irtják a szúnyogokat, de ettől még elég sok van belőlük. A szállodákban az ágyak szúnyoghálóval fel vannak szerelve és a szobákat este befújják szúnyogirtóval. Javasolt hozni testre fújható szúnyogriasztót.

Átalakító

Vigyünk magunkkal átalakítót a telefontöltőhöz vagy bármilyen elektromos készülékhez. Zanzibáron (Tanzániában) az angol típusú foglalat van, tehát angol átalakítóra lesz szükség.


Hordozható töltő

 A szigeten elég sűrűn előfordul áramszünet. A több évtizede kiépített hálózat nehezen birkózik meg az egyre több felhasználónak köszönhető igénybevétellel. A legtöbb szálloda erre fel van készülve és ilyenkor generátorra kapcsolják az áramellátást. Érdemes azonban egy hordozható töltőt is vinni, ami  végszükség eseténáthidalhatja a telefon vagy fényképező töltési nehézségeket.