Utazási tanácsok

Összegyűjtöttük a zanzibári utazáshoz szükséges legfontosabb tudnivalókat, itt minden információt megtalálsz egy helyen.

Oltások

Zanzibárra utazóknak hivatalosan jelenleg nincs kötelező oltás. Sárgaláz elleni oltást kérhetik abban az esteben, ha sárgalázzal fertőzött országból érkezel. Érdemes egy oltóközpontot felkeresni Magyarországon utazás előtt, hogy orvostól kérjetek hivatalos véleményt.

Magyarországi oltóközpontok listája megtalálható az alábbi linken. 

Készpénz

USD-t érdemes hozni, melyet a helyi TSH-ra (Tanzániai Shilling) lehet váltani. A dollárt általában mindenhol jól váltják.

Fontos, hogy 2006-nál régebbi 100 dolláros bankjegyet nem fogadnak el a szigeten sehol, ne hozz magaddal!

Zanzibár nem olcsó. Tervezéskor magyar árakkal érdemes kalkulálni. 

Vízum

Érkezéskor a zanzibári reptéren vásárolható meg a vízum. Ára 50 USD. Kártyával és készpénzzel is lehet fizetni.

Kiléptetési illetéket nem kell fizetni. 

Bankautomata

A szigeten kevés bankautomata található. A fővárosban Stone Town-ban, Nungwi-n, és Paje-n. Ezek az automaták sem mindig működnek, ezért érdemes készpénzzel is készülni.

Ivóvíz

A szigeten nem ajánlott csapvizet fogyasztani, palackozott víz mindenhol kapható elérhető áron.

Autóbérlés

Autó bérleti árak: minimum 30-50 USD / napi áron.

Robogó: minimum 15 USD / nap.

Ahhoz, hogy Zanzibáron vezethessünk ki kell váltani pár ezer forintnak megfelelő összegért egy helyi ideiglenes vezetői engedélyt. Ehhez kell vinned nemzetközi jogosítványt, az eredeti kártyás jogosítványod és 2 db igazolványképet. A nemzetközi jogsit nem mindig kérik, de ha kérik, akkor jobb ha van.

Az ideiglenes engedély megszerzésében a szállodák és kölcsönzők tudnak segíteni.

Telefon, internet

A szigeten gyakorlatilag csak mobilnet van. Helyi SIM kártyát olcsón be lehet szerezni és fel lehet rá tölteni internetes csomagot. Ára kb. 2.000 Ft / 2 GB egy hetes csomagban. Érdemes egy külön, kűrtyafüggetlen mobiltelefont hozni erre a célra, vagy egy dual SIM-eset.

Szúnyogok

A szigeten irtják a szúnyogokat, de ettől még elég sok van belőlük. A szállodákban az ágyak szúnyoghálóval fel vannak szerelve és a szobákat este befújják szúnyogirtóval. Javasolt hozni testre fújható szúnyogriasztót.

Hálózati átalakító

Vigyél magaddal átalakítót a telefontöltőhöz,  elektromos készülékeidhez. Zanzibáron (Tanzániában) az angol típusú foglalat van, tehát angol átalakítóra lesz szükség.

Hordozható töltő

A szigeten elég sűrűn előfordul áramszünet. A több évtizede kiépített hálózat nehezen birkózik meg az egyre nagyobb igénybevétellel. A legtöbb szálloda erre fel van készülve és ilyenkor generátorra kapcsolják az áramellátást. Érdemes azonban egy hordozható töltőt is vinni, ami áthidalhatja a telefon vagy fényképező töltési nehézségeket.

Időjárás

Júniustól október végéig: jó az idő, kevés eső, 29 fok a levegő, 26-27 fok az óceán, kicsit erősebb szél.

November: kis esős évszak, nem szokott folyamatosan esni.

Decembertől március végéig: Jó az idő, alig esik, 32 fok a levegő, 29-30 fokos az óceán, gyengébb szél.

Áprilistól május végéig: Esős évszak, mi is zárva tartunk.